Nog een keer lichaam en geest

Ieder mens heeft zijn eigen versie van de werkelijkheid ofwel wereldmodel. En heb je eenmaal zo’n model dan doe je alles om het in stand te houden en dat is meestal handig: je hoeft niet overal over na te denken en soms niet: het beperkt het zicht op nieuwe mogelijkheden. Dat geldt voor alles wat doet of laat. Ook voor de manier waarop je met een ziekte omgaat. Hoe dat werkt is weergegeven in het volgende model.

communicatiemodel_eenvoudig

In dit model is weergegeven hoe mensen omgaan met gebeurtenissen, die verwerken en die vervolgens teruggeven in de vorm van gedrag.

Externe gebeurtenis

Heb je er wel eens bij stilgestaan hoeveel informatie we tot ons krijgen? Hoeveel je ziet binnen een seconde, of hoort of voelt …………..? Wetenschappers hebben aangetoond, hoe dat weet ik niet, dat er per seconde ongeveer 4.6 miljoen eenheden aan informatie op ons afkomen!

Ga maar eens na als je om je heen kijkt: hoeveel kleuren, voorwerpen en bewegingen zie je in een oogopslag? Hoeveel geluiden kun je op dit moment horen? Wat kun je waarnemen aan gevoelens. Wat zou er gebeuren als je al die informatie bewust aandacht moet geven? Ik zou gek worden. En gelukkig doen we dat niet. Op basis van onderzoek heeft G.Miller vastgesteld, wederom hoe dat weet ik niet, dat wij slechts aan circa 7 prikkels bewust aandacht kunnen besteden. Gek worden we dus niet. We filteren alleen wel erg veel informatie weg. Het is dus niet raar dat mensen die hetzelfde hebben meegemaakt een compleet ander verhaal kunnen hebben. Hoeveel is immers 4.600.000 – 7.

 

Filters

Omdat wij al die informatie die per seconde op ons afkomt niet tegelijkertijd kunnen verwerken, filteren wij de informatie. Dat doen we door informatie weg te laten, te vervormen en te generaliseren. Dit alles om ons eigen wereldbeeld in stand te houden. En hoe er gefilterd wordt hangt onder meer af van positieve of negatieve ervaringen uit het verleden; van wat we belangrijk vinden en hoe we met onszelf praten. Zo herken ik pas sinds ik parkinson heb andere mensen met parkinson in een oogopslag. Of kent iemand de film Abel nog. Daarna zag ik alle Lada’s rijden.

 

Wisselwerking lichaam en geest

Na filteren van de informatie ontstaat een interne voorstelling. Dit is een gedachtenpatroon dat je creëert op basis van wat er overgebleven is, nadat je je waarneming hebt gefilterd.

Je stemming is afhankelijk van de interne voorstelling of het gedachtenpatroon dat je hebt. Is de interne voorstelling vrolijk, dan zul je waarschijnlijk een goede stemming hebben. Is de interne voorstelling minder vrolijk, dan zul je waarschijnlijk een hele andere stemming hebben.

Je stemming is dus niet afhankelijk van wat je hebt waargenomen: nee deze is volledig afhankelijk van de gedachten die je zelf hebt gecreëerd. En je kan je voorstellen dat je lichaamshouding, ademhaling etc worden beïnvloed door je stemming. Als je vrolijk bent sta je er anders bij dan als je verdrietig bent. En afhankelijk daarvan zal je dingen doen of laten. Dat is wat andere mensen kunnen zien.

Een oefening die ik vaak bij workshops doe is de volgende:

 • Ga eens onderuit gezakt in je stoel zitten, alle spieren slap, je kin op je borst, al je gezichtsspieren ontspannen en je lippen iets van elkaar…
 • En probeer nu een heel blij te zijn!
 • Mensen die hun houding, spierspanning etc. niet veranderen, merken dat een blij gevoel in deze situatie onmogelijk op te roepen is. En er zijn ook altijd mensen die het tweede deel van de opdracht uitvoeren en intuïtief hun houding veranderen om maar een beetje blij te kunnen zijn. Beide groepen snappen het: Voor jouw hele systeem is een bepaalde gemoedstoestand aan een bepaalde houding gekoppeld en dus niet aan een andere.
 • Ga nu eens staan, met je voeten op schouderbreedte, kijk omhoog, hef je gebalde vuisten in de lucht en span al je spieren aan…
 • En probeer je nu eens heel depressief te voelen. Ook dat is onmogelijk te doen, om dezelfde reden: deze houding hoort bij blij, gemotiveerd en uitzinnig, maar NIET bij neerslachtig

 

Wat kan je hiermee? Dit model gebruiken wij in de PPEP4all-training en in coaching. Bij PPEP4all staat het bekend als het 4G-model: je hebt een gebeurtenis, je hebt daar gedachten over, daardoor ontstaat een gevoel, wat invloed heeft op je gedrag en lichamelijke sensaties. De essentie van de 4 G’s is dat we zelf onze gedachten bepalen en daarmee ons gevoel. En als dat nog niet zo makkelijk is, is een onderhoudsbeurt van je filters een optie. En dat kan in coaching.

3 thoughts on “Nog een keer lichaam en geest

 1. herman

  april 19, 2016 at 5:57pm

  Duidelijke uitleg.

  Moeilijk om te realiseren.

  Bij communicatie met de klant , verkoopteam, persoonlijke verkoop wordt dit ook gebruikt.

  Ik vindt het moeilijk toe te passen

  Groet
  Herman Kervel

 2. Joke

  april 20, 2016 at 8:09pm

  Mijn filters zijn duidelijk aan een onderhoudsbeurt toe. Ik ben nu een week op vakantie. De dagen voordat ik wegging was ik bijna ziek van ellende, ik wilde thuisblijven in de vertrouwde routine. Eenmaal weg is het goed. Maar zo gaat het steeds voordat ik een weekje wegga. Allemaal apen en beren op de weg. En zo ver ga ik niet eens weg, dit keer anderhalf uur rijden, naar een huisje wat ik nu voor de derde keer huur. De honden zijn mee daar moest ik dingen voor meenemen, de poezen blijven thuis, ook dingen regelen, boodschappen mee en natuurlijk de nodige bagage mee. Dan denk ik wat een werk, ik blijf liever thuis. Maar ik dwing mezelf het toch te doen, ik wil later, als ik niet meer kan geen spijt krijgen dat ik nu ik nog wel wegkan het niet heb gedaan. Maar ik zou graag die vakantiestress missen!

 3. Herman

  april 23, 2016 at 11:45am

  Maandag was ik op bezoek in Apeldoorn in Apenheul.

  Een leuke dag, samen met mijn dochter, ik vergat Parkinson.
  Gewoon gaan en genieten.
  Een aapje klom op me en ging op me zitten.

  Ik maakte foto s in het park met een statief , trillingsvrij.

  Kees en Koen jullie hebben gelijk.
  Gewoon gaan en vergeet Parkinson.

Geef een reactie

Your email will not be published. Name and Email fields are required.