DSCN7723

Beweeg!

Afgelopen maandag heb ik voor het eerst sinds bijna 15 jaar weer gesquasht. Ik was vooraf erg benieuwd of en hoe dat zou gaan. En het ging boven verwachting. De techniek wel wat roestig maar dat kan ook niet anders na zo’n tijd. Wat leuk was om te ervaren was dat mijn lichaam nog hetzelfde kon als zoveel jaar terug. Niets geen onzekere passen of stramheid. Gewoon gaan voor dat balletje.  Bovendien was het een leuke manier om met mijn oudste zoon bezig te zijn. Dat gaan we vaker doen.

Toen ik net parkinson had, had ik veel weerstand om te gaan sporten. Ik sportte altijd om beter te worden of te winnen. Sporten om minder klachten te hebben sprak minder aan. Dat heeft een hele tijd geduurd. Een periode waarin ik met wisselende regelmaat naar de sportschool ging.

Echt frequent bewegen doe ik weer sinds 18 november. De trigger was een presentatie van Eric Scherder over de invloed van regelmatig stevig wandelen op de hersenen. Dat in combinatie met een seminar van John Pepper (van “reverse parkinson’s disease”) was genoeg motivatie om in beweging te komen. Ook in het mooie boek van Jon Palfreman “Hersenstormen De ziekte van parkinson en de raadselen van het brein” wordt dit aangestipt. Een lezenswaardig boek overigens.

En nu wandel ik een keer of drie per week circa een uur in stevig tempo. Stevig betekent zweet op de rug en een verhoogde hartslag. In het boek Hersenstormen wordt het belang van een geforceerd tempo met onderzoeken onderbouwd.

En nu dus de uitdaging van de Col de la Colombiere met fietsenvoor.nl. Ik weet niet of ik het ga redden en de uitdaging is mooi en geeft energie. Meest bepalend  voor de haalbaarheid van deze uitdaging is de ontwikkeling van mijn gewicht. Er is in een periode van 1,5 tot 2 jaar ruim 15 kilo minder Kees. Waarschijnlijk als gevolg van overbeweeglijkheid als bij werking van parkinsonmedicatie. Ik gebruik nu naast de medicijnen die ik had Symmetrel en dat lijkt te werken. We zullen zien.

In alle gevallen geldt: blijf bewegen! En wat mij betreft vooral in de buitenlucht.

 

Prettige dag,

 

Kees

10 thoughts on “Beweeg!

 1. Joke

  april 6, 2016 at 2:36pm

  Hallo Kees,
  Wat goed!! Om in beweging te blijven heb ik twee jaar geleden nog een pup erbij genomen. Ik had twee oude honden en om te blijven lopen moest er verjonging bijkomen. De oudste hond moest ik vorig jaar oktober in laten slapen en de nu oudste wordt 13 in juli. Het betekent dat ik veel wandel, 7 dagen per week . Verder doe ik behendigheid met de jongste en hydrotherapie. Maar er is 1 maar: ik haat het om me in het zweet te werken, het is dus gewoon wandelen wat ik doe. Verder heeft mijn nicht me aan het haken gezet, ik dacht dat me dat niet ging lukken met mijn onhandige bibberhand maar het gaat prima! Het eerste project is een paar pannenlappen:-).

 2. Kees Vermunt

  april 6, 2016 at 3:12pm

  Wat een activiteit Joke. Ik verbaas me ook regelmatig wat kan. Wat jij met haken hebt heb ik bijvoorbeeld met het in- en uitdoen van mijn lenzen. Groet, Kees

 3. Herman

  april 6, 2016 at 4:31pm

  goedemiddag.

  Helaas heb ik gewacht tot ik bijna niet meer kon lopen. Ik kon met moeite de brievenbus halen. De Neuroloog gaf me een verwijskaart voor Fysiotherapie. Na wat zoeken kwam ik in Ede in contact met Heleen Burghout, gespecialiseerd in o.a. Parkinson. Het duurde bijna een half jaar maar ik kon weer minimaal een half uur lopen. Heleen snapt het wat je moet doen als je beter wil bewegen met Parkinson.
  Er zijn diverse specialisten in een regio aangesloten bij Parkinsonnet. Mijn advies ga eerst in gesprek of een een klik is. Wees egoïstisch kies de beste Fysiotherapeut die bij je past. Verder boksen, wandelen, fietsen, fotograferen,schilderen. Ik zit nooit stil
  Groetjes
  Herman Kervel

  • Kees Vermunt

   april 6, 2016 at 4:48pm

   Een mooie aanvulling Herman. En wat een vooruitgang kan je boeken als je er in gelooft.
   Groet,

   Kees

 4. Andreas

  april 6, 2016 at 5:05pm

  Hoi Kees,

  Mooi dat je zo’n snelle sport als squash op pakt. Zeker ook omdat je daar snel moet reageren en schakelen waar door je dat mechanisme wat juist bij parkinson aangetast wordt versterkt!
  Stiekem hoop ik ook om dat hele snelle balletje weer lekker rond te slaan.
  Drie jaar geleden reed ik rond in mijn scootmobiel en nu fiets ik weer. Dat is niet de makkelijke weg geweest maar door dingen uit te proberen en te gaan schoppen en de verschillen te vergelijken heb ik nu qua sporten en bewegen mijn maat werk gevonden.

  Herman, dat noem ik niet egoïstisch maar goed voor je zelf zorgen.

  Kees we spreken elkaar als het goed is bij de kick-off van fietsenvoor.nl.

 5. pieter vroegop

  april 7, 2016 at 8:49am

  Beste Kees
  Tof dat je weer bent gaan sporten.
  Ik zelf heb geen parkinson maar geef wel informatie en adviezen aan personen met parkinson.
  zoals bij jullie de parkinsoncafe”s heet dat in Belgie parkison groep. Bewegen is niet alleen goed voor personen met parkinson maar voor elk mens.
  vriendelijke groeten vanuit Belgie

 6. Chantal

  april 8, 2016 at 8:52am

  Ik heb geen parkinson maar ben werkzaam als verzorgende in een revalidatie centrum (weihoek in roosendaal) waar we parkinson cliënten instellen met hun medicatie of duodopapomp/ apomorfinepomp.en weer proberen zoveel mogelijk zelfstandig te worden. Super mooi dankbaar werk.
  Beweging is super belangrijk.
  Bij ons is een therapie bijvoorbeeld parkinson dansen (salsa dansen)
  Werkt erg goed. Voor elke leeftijd goed te doen.
  Groetjes.

 7. herman

  april 8, 2016 at 9:26am

  Dag Kees,
  aanvulling op zelf er in geloven
  Ik ben er van overtuigd dat als je echt wilt . Meer mogelijk is
  Kenneth Smit opleidingen overtuigden me al van:

  als de klant nee zegt gaat het echte verkopen beginnen
  ——————————————————————–..

  ziekte geeft kracht tot meer

  Groet
  Herman

Geef een reactie

Your email will not be published. Name and Email fields are required.