trauma

Chronische ziekte voor Nederlanders schokkender?

Welvarende landen bevattelijker voor PTSS

Uit recent onderzoek blijkt dat inwoners van welvarende landen (waaronder Nederland) bevattelijker zijn voor depressies en post-traumatische stress-stoornissen (PTSS) dan inwoners van landen waar traumatische gebeurtenissen veel vaker voorkomen. We maken relatief weinig traumatische situaties mee en verwachten daardoor kennelijk minder dat het onszelf zal overkomen.

Na de Canadezen lopen Nederlanders zelfs de grootste kans, driemaal zo groot als Mexicanen, Colombianen en Israeliërs! In China krijgt 0,3% van de bevolking een trauma en in Irak 2,5%, terwijl dat in Nederland op maar liefst 7% ligt.

De ‘Kwetsbaarheids’-Paradox

Onderzoeker en trauma-expert Michel Ducker noemt dat de ‘kwetsbaarheids-paradox’. In samenlevingen waar de kans op een trauma klein is, verwacht je niet dat je iets vreselijks overkomt. En als dat dan toch gebeurt, is de schok des te groter.

Er zijn ook welvarende landen waar stress-stoornissen veel minder vaak voorkomen. Zo liggen de percentages in Duitsland en Japan rond 1,5%. In Nederland lijken mensen eerder geneigd hun psychische klachten terug te voeren op een traumatische gebeurtenis.

Wat betekent dat voor parkinson?

Wat betekent dat nu voor het omgaan met een ziekte als parkinson? De kans dat je als Nederlander de ziekte van parkinson krijgt, is niet bijzonder groot (minder dan 3 op de 1.000). In dat licht kun je je dus buitengewoon gefrustreerd voelen als jij (of je partner) het wel krijgt.

Daar kun je ook anders naar kijken: 1 op de 4 Nederlanders heeft een chronische ziekte (naast parkinson o.a. reuma, hart-en vaatziekten, COPD, astma, diabetes). Boven de 65 jaar zelfs 1 op de 2. De kans op een chronische ziekte is dus erg groot en die kans stijgt ook nog eens gestaag.

Wat maakt dan toch dat je daar niet zo bij stilstaat en erdoor overvallen wordt?

Je hoort regelmatig uitspraken als:

  • “Ach, dat overkomt mij niet.”
  • “Daar wil ik helemaal niet bij stilstaan.”
  • “De artsen zijn zo knap tegenwoordig.”

Mensen bagatelliseren de kans en de eventuele gevolgen dus.

Conclusies die je misschien helpen

  • Chronische ziekten zijn niet ongewoon, ruim 50% krijgt er uiteindelijk één (of meer).
  • Jouw specifieke situatie is natuurlijk uniek, maar er zijn heel veel mensen die soortgelijke uitdagingen hebben (en daar kun je van leren!).
  • Er zijn vele manieren om de impact van een chronische ziekte te verzachten, te leren ermee om te gaan.
  • En als je daar hulp bij nodig hebt, dan is die in vele vormen beschikbaar, zeker in een welvarend en ontwikkeld land als Nederland.

Met hartelijke groet,

Koen Lucas, parkinson-coach en -trainer

One thought on “Chronische ziekte voor Nederlanders schokkender?

Geef een reactie

Your email will not be published. Name and Email fields are required.