dag-van-de-zorg

Gezond houden van in liefdes relaties

Als parkinson opduikt in je relatie, hoe ga je daar mee om?  Ik heb al eerder een blog geschreven over mijn worsteling bij het beantwoorden van deze vraag. Het accent lag toen op het feit dat je ieder verantwoordelijk bent voor je eigen gezondheid. En dat ik dus niet de verantwoordelijkheid draag om mijn man gezond te houden.

Gezond houden van, daar bedoel ik mee dat het belangrijk is dat je zoekt hoe je op een gezonde manier van elkaar kunt blijven houden. Partnerschap, waardoor je er intellectueel voor elkaar kunt zijn. En dat je op elkaar kan en mag steunen.

Bij houden van, lees je ook elkaars lichaamstaal: Dat knipoogje, dat kleine glimlachje en die streling. De belofte van gekend zijn.

Nu doet zich het volgende voor bij de ziekte van Parkinson.   Bij spanning, dus ook positieve (!) versterken de symptomen.  Dat kan zijn, verstrakking van het gelaat, vergroting van de trilling, stroever bewegen, of moeilijker uit je woorden komen. En hoe moet je als geliefden deze lichaamstaal nu lezen?

Waar is die knipoog, die aai, de zachte gefluisterde woordjes?

Frustrerend toch? En stress vergroot……

Gezond houden van is voor mij willen blijven zien dat de ander van je houdt. En hoe dichter je in gevoel  en aandacht bij de ander blijft, hoe meer je de veranderde liefdesuitingen kunt blijven zien. Vraag je een aai  over je bol en komt er door de tremor  een wat stevige tik op je bol, dan is dit wel de door jou gevraagde liefdes uiting.

Ooit heb ik een filmpje gezien van de Lotus Dome van ontwerper Daan Roosegaarde. Dat was voor mij het symbool van de liefde. Hoe dichterbij  je durft te komen,  hoe meer het hart zich opent. Kijk hier voor dit filmpje.

De openvouwende lotusbloem maakt ons bewust van de “verstopte” liefde in de mens die parkinson heeft.

Dus durf en heb lief.

 

Gerdie

6 thoughts on “Gezond houden van in liefdes relaties

 1. Herman

  februari 24, 2016 at 2:00pm

  Relatie.
  Mildred en ik zijn jong getrouwd. Ons huwelijk heeft ups en downs gekend. Parkinson kan een sloper voor je relatie zijn.
  Gelukkig heb ik als patiënt weinig cognitieve problemen.
  Ik probeer met mijn vrouw in gesprek te blijven.
  Ervaring met omgaan van mensen heb ik.

  Maar een relatie is toch wat anders.
  Open en eerlijk heb ik eerder genoemd

  Ik heb wel eens gedacht en besproken dat ze me. Ziet lijden
  Daar kan ze niet goed tegen
  Ik heb haar een iPad gegeven om gemakkelijker te communiceren.

  Dat helpt .

  We blijven alert. De tijd zal het leren.

  Ik vertrouw op een goede afloop
  Dus dat wij bij elkaar zullen blijven

 2. Hermien

  maart 18, 2016 at 12:09pm

  Ik ben zelf 100% afgekeurd en ben heel gelukkig getrouwd met mijn lieve man die Parkinson heeft. Door mijn handicapt kunnen wij niet meer bij elkaar slapen,maar hebben hier nooit een probleem mee gehad. Je kan je liefde naar elkaar op zoveel andere manieren duidelijk maken.Zoals el gezegd werd,een aai,of knipoog even praten of briefjes neer leggen met een lief woordje erop.Het is denk ik ook acceptatie hiervan. Er is nog zoveel meer dan alleen liefde in bed. Merk juist dat wij steeds meer naar elkaar groeien. Praten over onze gevoelens is ook een ding,die wij eerst even moesten leren,maar nu gewoon makkelijk kunnen verwoorden.Blijf dit vooral doen met elkaar.

 3. lut moereels

  december 22, 2016 at 6:33pm

  dit invullen van geluk-dat ik enkele jaren terug schreef, sluit er mooi bij aan:
  Geluk omringt me elke dag,
  Wat klinkt er immers in die heldere lach?
  Het moet niet duur zijn , vraagt geen cadeaus of eetfestijn
  Je kan het gewoon vinden waar mensen “samen” zijn,
  Het vraagt zo weinig moeite , niet meer dan een klein gebaar
  Het is vaak alleen maar ; doe iets voor elkaar, zomaar.
  Geluk is er ook voor jou
  Of dacht je , ik sta hier door mr park wel lelijk in de kou.
  Wat is dan
  Weten dat iemand op je wacht
  Elk uur, van dag en nacht?
  Wat is dan
  die uitgestoken hand die je kan grijpen
  dat onopgemerkt gebaar , vol begrijpen.
  Of die zachte handen midden in de nacht in je nek,
  Die de pijn wegkneden op de juiste plek.
  Of die snelle blik in zijn ogen
  Die je zo liefkozen?…

  • klucas

   december 22, 2016 at 7:02pm

   Hallo Lut, mooi gezegd! Dankjewel voor je bijdrage.

 4. Trudy

  december 27, 2016 at 4:54pm

  Mooi gezegd . Ik hoop dat ik nog iemand vind waar ik dat mee kan delen .

Geef een reactie

Your email will not be published. Name and Email fields are required.