Heb jij al gerouwd om parkinson?

Dat is een rare vraag, of niet? Rouwen doe je als iemand overleden is en aan parkinson ga je niet dood. De meeste mensen hebben na de diagnose nog een forse levensverwachting.

Ik kwam het onderwerp ‘rouwen om je verlies’ weer eens tegen omdat ik bezig ben met de eerste modules van een online training met als werktitel ‘Parkinson Online Bootcamp’. Als je een nare situatie wilt accepteren zoals die is, is het heel zinnig om te snappen dat je iets hebt ‘verloren’. Wat dat precies is, is voor iedereen anders. Maar vrijwel iedereen heeft bewust of onbewust het gevoel iets kwijt te zijn als gevolg van parkinson en dat geldt voor degene met parkinson, maar ook voor diens partner.

Mijn eigen rouwprocessen

Dat gevoel van verlies geldt trouwens niet alleen voor een chronische ziekte. Ik maakte het zelf voor het eerst mee toen onze dochter als peuter ernstig slechthorend bleek te zijn. Ik was heel verdrietig, maar snapte niet goed waarom: ze was nog steeds het liefste meisje van de wereld en slechthorendheid is niet het einde van de wereld.

Ik snapte het pas toen iemand tegen me zei: Je mag best rouwen om het verlies van ‘het ideale kind’. Elke ouder ziet zijn kind als een super-mensje dat alleen nog maar even tot bloei hoeft te komen. En dan grootse dingen gaat doen. Als dat dan niet helemaal uitkomt, dan heb je het idee dat je wat kwijt bent geraakt.

En ik heb daarna nog vele malen lichter en zwaarder gerouwd: een chronische hielblessure maakte het permanent onmogelijk dat ik marathons en triatlons ging lopen. Een hernia verhindert een heleboel sportieve en praktische activiteiten. En zo kan ik er nog wel een paar opnoemen.

Negatieve Emoties

Overigens, bij die rouw kunnen verschillende gevoelens boven komen. Naast de meest voor de hand liggende – verdriet – kun je boos zijn omdat je iets is afgenomen,  gefrustreerd omdat je kansen hebt laten glippen of depressief omdat de toekomst er opeens heel wat minder vrolijk uitziet.

Wat heb jij verloren?

Je snapt nu dat veel mensen een gevoel van verlies ervaren als zij of hun partner een chronische ziekte blijken te hebben. Ga eens na of dat voor jou ook geldt. Stop met lezen en ga even serieus na welk verlies je precies ervaart.

Voorbeelden

En als je niet zo makkelijk kunt bedenken wat je kwijt bent, hier zijn wat voorbeelden:

 • Ik zag mezelf en mijn partner als vitale zeventigers de wereld rond reizen en als tachtigers nog steeds. Dat kan ik door parkinson wel vergeten. of
 • Ik had een toekomst voor ogen waarin ik allerlei actieve dingen met mijn kleinkinderen deed, maar dat lukt echt niet meer. of
 • Ik was bezig carrière te maken / had werk waar ik heel veel plezier aan beleefde, maar nu ben ik afgekeurd. of
 • Ik zag mezelf als gezonde alleskunner, maar nu zijn er allerlei beperkingen en voel ik me ineens gehandicapt. Of
 • Ik zou nog een keer een berg beklimmen, nou dat zit er dus niet meer in.
 • Ik wilde na mijn pensionering vrijwilligers- / ontwikkelingswerk gaan doen, maar wat hebben ze nu nog aan me?

En als je eenmaal bepaald hebt, waarvan je ‘beroofd’ bent door parkinson, dan is het dus zaak om daarover te rouwen en die rouw af te sluiten, zodat je weer vooruit kunt kijken. Kies één punt van de lijst uit, waar je mee aan de slag wilt.

Rouw verwerken, hoe doe je dat? Bekijk de video!

Over rouwverwerking is veel meer te zeggen dan in een blog past, maar de video bevat (naast de uitleg die je hier kunt lezen) een proces om rouw te verwerken, dat je ontspannen kunt volgen door ernaar te luisteren.

Dat was het weer voor deze week. Hopelijk heb je de hele video bekeken en hopelijk heb je er veel aan gehad.

Als dat zo is, of als je nog vragen hebt, laat dat dan even weten in de ‘comment box’ hieronder.

Met hartelijke groet,

Koen Lucas

2 thoughts on “Heb jij al gerouwd om parkinson?

 1. Thom Rijpstra

  augustus 3, 2016 at 1:33pm

  dank je wel voor deze blog — herkenbaar wat je schrijft

  • klucas

   augustus 3, 2016 at 2:36pm

   Graag gedaan, Thom!
   Hartelijke groet,
   Koen

Geef een reactie

Your email will not be published. Name and Email fields are required.