roer-om

Het Roer Gaat (een beetje) Om In 2017

Kees en ik zijn nu bijna 2 jaar bezig met ‘Omgaan met de ziekte van parkinson’. Dat is erg leuk om te doen en we krijgen er veel waardering voor.

Toch gaat het roer in 2017 in zekere zin om. Daar zijn enkele redenen voor:
• De activiteiten (blog, Facebook-pagina en –groep) kosten steeds meer tijd
• Wat we nu doen, kost geld (o.a. advertentiekosten) dat we niet terugverdienen
• Wat we doen, kan nog veel professioneler en beter, maar dat kost nog meer tijd
• We kunnen nog veel meer waarde bieden en bijdrage leveren

We hebben een paar voornemens, die binnenkort concreet uitgevoerd worden.

Meer nut en bijdrage

We hebben in de afgelopen jaren veel informatie verstrekt over parkinson, mantelzorg, behandelingen en dergelijke. Maar waar we ons het prettigst bij voelen, is wanneer we je in de meest praktische zin van het woord kunnen helpen. Het liefst oog-in-oog.

Dat lukt nu al bij uitstek door parkinson-coaching. Dat mag van ons vaker de vorm van een korte workshop krijgen of een toegankelijke online training. Of van een kort, leesbaar boek, waarmee je direct je voordeel kunt doen.

Een leuk nieuwtje in dat verband, is dat we door de Vlaamse Parkinson-Liga (VPL) zijn gevraagd om op hun congres rond Wereld-Parkinsondag op 23 april een aantal workshops te geven rond de vraag: ‘Hoe kun je een positieve instelling bereiken?’ Dat zijn ook voor ons de krenten in de pap!

Meer nadruk op praktische oplossingen

Relatief veel van de door ons gedeelde informatie ging over medische ontwikkelingen en oppervlakkige ervaringsverhalen. Interessant en goed gelezen, maar niet ons ‘ding’. Wat wel ons ‘ding’ is? Praktische tips rond het verbeteren van je levenskwaliteit ondanks parkinson! Hoe je kunt omgaan met symptomen, emoties en de mensen in je omgeving.

Daar gaan we ons meer op richten en daar is de start van de Facebook-pagina ‘Expeditie parkinsoN’ een uiting van. Een andere is de publicatie van ons eerste boek en de opzet van de eerste online training (gebaseerd op het boek).

Verder zijn er steeds concretere plannen om de kwaliteiten te gaan modelleren van mensen die op een uitzonderlijk constructieve manier met parkinson omgaan. Met de uitkomsten daarvan kunnen we die kwaliteiten gaan overdragen op iedereen die dat wil. Wist je dat bij groepen patiënten van chronische, progressieve ziekten maar liefst 85% niet bereid of in staat is tot een positieve, zelf-verantwoordelijke houding? Verbijsterend, maar waar. Daar is dus nog een wereld te winnen!

Meer aandacht FB-groep, minder FB-pagina

Door veranderd beleid van Facebook zagen we het bereik van onze pagina snel achteruit gaan, ondanks de sterke groei van het aantal volgers in 2016. Berichten bereikten uiteindelijk nog 5% van de pagina-volgers en dat is uiteraard heel erg jammer van alle tijd en moeite die we erin stoppen.

Om die reden hebben we in december 2016 de Facebook-groep ‘Expeditie parkinsoN’ gestart, met als doel: het delen van praktische oplossingen voor typische parkinson-uitdagingen. Daarbij is het zaak dat niet alleen wij zaken delen, maar dat alle groepsleden actief deelnemen, door vragen te stellen en oplossingen te delen.

De Facebook-pagina blijft voorlopig bestaan en we blijven daar actief informatie delen, maar het ‘echte werk’ zal toch steeds meer in de groep te vinden zijn.

Meer betaalde diensten

We bieden al vanaf het begin parkinson-coaching aan en dat blijven we doen omdat mensen met parkinson en hun partners daar echt beter van worden (en omdat we het zelf zo leuk vinden!).
Het aanbod zal worden uitgebreid met groepscoaching, workshops en trainingen, online cursussen en boeken.
Het aangekondigde boek ‘Parkinson & Stress’ komt ergens in het eerste kwartaal uit, snel gevolgd door een uitgebreide online training die gebaseerd is op het boek.
Een tweede boek (‘Parkinson & Beweging’) is al in voorbereiding en we hebben inspiratie voor een hele reeks vervolgen.

Maar waarom dan?

Misschien vraag je je af waarom we nu opeens beginnen (naast coaching) met betaalde diensten. Daar zijn meerdere redenen voor:
• We willen je echt maximaal helpen. Dat kan alleen op een professionele manier en daarvoor is het nodig dat we ons er volledig op concentreren. En dat kan weer alleen als er inkomen uit komt.
• Alles wat gratis is, wordt door de meeste mensen als vrijblijvend opgevat en door velen zelfs als ‘waardeloos’. Daarmee helpen we dus bijna niemand. We gaan meer op zoek naar de klanten die zich willen committeren aan de resultaten van coaching en training en daar dus heel actief aan mee willen werken. En die niet bang zijn om daar ook in te investeren.
• Als een groter deel van onze activiteiten wat opbrengt, kunnen we taken gaan uitbesteden of mensen betalen om de meer routinematige taken over te nemen. En dat maakt ons weer vrij om meer meerwaarde te leveren.

Een vraag die we weleens krijgen, is: “Worden jullie diensten vergoed door de verzekering?”
Het antwoord is voorlopig ‘nee’. Enerzijds zijn we nog niet lang genoeg actief om dat te regelen en anderzijds vragen we ons af of we onze klanten daarmee helpen. Want wat vergoed wordt, is weer gratis (en gratis is vrijblijvend en zonder waarde, zoals we net al zagen).

Wat hetzelfde blijft

Als je geen interesse hebt in betaalde diensten, dan verandert er feitelijk niet zo heel veel:
• De website www.omgaanmetdeziektevanparkinson.nl blijft bestaan, met wekelijks een nieuw blog-artikel en regelmatig andere interessante aanvullingen.
• De Facebook-pagina ‘omgaan met de ziekte van parkinson’ blijft bestaan en we blijven daar interessante informatie delen.
• Op de Facebook- groep ‘Expeditie parkinsoN’ gaan we de meest praktische tips en technieken delen rond het omgaan met symptomen, emoties en omgeving.
• We blijven beschikbaar voor vragen en ondersteuning.

Met andere woorden: je kunt gewoon gebruik blijven maken van alles wat we voorheen gratis ter beschikking stelden. Dat blijven we gewoon doen. Je zult alleen meer dan voorheen aanbiedingen van ons tegenkomen.

Niet voor iedereen

Deze beperkte ‘omslag’ zal niet iedereen bevallen. En dat is prima. Wie andere doelen heeft of andere verwachtingen is uiteraard vrij om informatie elders te zoeken. In dat geval kun je je altijd afmelden voor de e-mails, Facebook-pagina of –groep.

Wat kun jij nu doen?

Je hebt, naar aanleiding van alles wat hierboven is gemeld, een paar mogelijkheden.
Je kunt je afmelden voor alle e-mails en Facebook-pagina’s, bijvoorbeeld omdat je onze nieuwe insteek niet acceptabel vindt.

Maar als je benieuwd bent naar wat er aan praktische oplossingen beschikbaar gaat komen, kun je:
• Je aanmelden voor de nieuwe Facebook-groep ‘Expeditie parkinsoN’
• Deelnemen aan de korte enquête waarin we je vragen naar de onderwerpen waar we het komende jaar mee aan de slag moeten (binnenkort op Facebook).
• Reageren op dit blog-artikel. Heb je vragen of opmerkingen? We horen ze heel graag!

Met hartelijke groet,

Koen Lucas & Kees Vermunt

6 thoughts on “Het Roer Gaat (een beetje) Om In 2017

 1. Marcelle Barion

  januari 3, 2017 at 11:12am

  Goede ontwikkelingen Koen en Kees, veel succes met jullie waardevolle activiteiten in 2017 en erna!
  Marcelle Barion

  • klucas

   januari 3, 2017 at 11:15am

   Dankjewel, Marcelle! Jij bedankt voor al je deel-acties en andere steun!

 2. Hans Arts

  januari 3, 2017 at 11:28am

  Hallo. Koen en Kees ,is volkomen te begrijpen dat het zo zal moeten gaan ,heb ervaringen als diaken van de prot.gemeente deurne waar wij ook genoodzaakt werden om gelijk soortige oplossingen te nemen om mensen te kunnen helpen. (Wel bij financiele problemen,.)

 3. Ackaert

  januari 3, 2017 at 7:40pm

  Mijn beste wensen. En ik hoop dat ik jullie ontmoet in Gent. Een frise wind waait door de nieuwe groep. Duidelijk nood aan zoiets.

 4. Annie Gelderblom

  januari 6, 2017 at 12:13pm

  Hallo Koen en Kees,

  Beste wensen voor dit jaar.
  Goed initiatief om een beetje bij te sturen. Ik waardeer jullie bijdrage als waardevol en zeer zinvol. Het is een positieve insteek en die spreekt mij aan.
  Veel succes met de uitwerking.
  Annie Gelderblom
  Hengelo

  • klucas

   januari 6, 2017 at 12:55pm

   Hallo Annie,
   Heel erg bedankt voor je wensen en complimenten!
   Heel fijn om te merken dat er waardering is voor wat we doen.
   Hartelijke groet,
   Koen

Geef een reactie

Your email will not be published. Name and Email fields are required.