cb26f9ca1a7673ccf781de0e_1920

Hoe heb jij aan familie / vrienden / collega’s verteld over parkinson?

Dit was de 5e ‘Vraag-Van-De-Week’ op onze Facebook-pagina.

Antwoorden vraagvandeweek 5 - 480x360

De reacties op deze vraag (met dank aan: Simone, Angelien, Inge en Tineke) zijn heel eenduidig: meteen na de diagnose aan iedereen vertellen. Angelien praatte er zelfs vóór de diagnose met mensen over omdat ze parkinson vermoedde. Dat is, denk ik, ook een hele goede keuze: heel open zijn over parkinson. Want:

 • Er komt toch een moment dat de symptomen voor iedereen duidelijk zijn
 • Je wilt er uiteindelijk zelf met mensen over praten (met vrienden, familie en vooral: lotgenoten!), omdat het je hoog zit.
 • Er zijn mensen voor wie je het domweg niet kunt blijven verbergen (familie, werkgever, collega’s etc.)

Maar: is het voor iedereen zo makkelijk om er open over te zijn? Ik maak vaak mensen mee die er in eerste instantie juist NIET zo makkelijk over hebben kunnen praten, en ik snap ook waarom:

 • Als je nog niet hebt geaccepteerd dat je parkinson hebt, is erover praten heel confronterend. Sommige mensen negeren de situatie in eerste instantie liever nog even.
 • Veel mensen zijn bang voor onbegrip en nare reacties (en helaas zijn er ook mensen die ze hebben gekregen).
 • Je kunt er zelf heel emotioneel over zijn en dan komt zo’n verhaal er niet zo makkelijk uit.
 • In eerste instantie weet je zelf nog niet zoveel over de aandoening, dus wat vertel je dan precies?

Wat dat laatste betreft (‘wat vertel ik precies’?) hebben we kort geleden een prachtig verhaal van Christine Ackaert gedeeld. Dat kun je hier lezen.

Maar als je er tegen aan hikt of nog heel erg twijfelt, kun je het volgende doen ( ik noem deze ‘techniek’: De Generale Repetitie):

 1. Schrijf voor jezelf op wat je wilt zeggen (zie het verhaal van Christine!).
 2. Kies één vertrouweling uit aan wie je denkt het makkelijk te kunnen vertellen (of bij wie het jou niet uitmaakt of je emotioneel wordt of niet), maar ga nog geen gesprek aan!
 3. Stel je voor hoe het zou zijn om het verhaal aan die persoon te vertellen (ga letterlijk in een stoel zitten met een lege stoel tegenover je, doe alsof die ander daar zit en lees hardop je verhaal voor).
 4. Merk wat het met jou doet! Lukt het je om te vertellen? En als het verhaal eruit is, hoe voel je je daar dan bij? Opgelucht, rustiger dan ervoor, of juist uitgewoond?
 5. Als je gevoel erbij niet zo goed is, ga dan nog een keer naar stap 1, pas je verhaal aan en vertel het nieuwe verhaal. Net zo lang tot je helemaal tevreden bent en er volledig van overtuigd bent dat het je op deze manier gaat lukken.
 6. Maak ten slotte een afspraak met de persoon in kwestie en doe het!

Eigenlijk is dit een manier om elk moeilijk gesprek voor te bereiden, ongeacht het onderwerp. De truc is dat je een taak die groot en moeilijk lijkt, opknipt in kleine, overzichtelijke stapjes. En dat maakt het een stuk makkelijker. Bovendien kun je gevaarloos oefenen, zo vaak als je wilt en pas als het helemaal goed voelt, beslissen of je het gaat doen.

Laat hieronder in de comment box weten wat jouw ervaringen zijn of welke tips jij nog hebt!

Hartelijke groet,

Koen Lucas, parkinson-coach en -trainer

koen@omgaanmetdeziektevanparkinson.nl

One thought on “Hoe heb jij aan familie / vrienden / collega’s verteld over parkinson?

 1. Ineke

  oktober 28, 2016 at 6:52pm

  Omdat ik eerst de diagnose MS kreeg, bracht ik het feit Parkinson als een opluchting. Gelukkig was het ‘maar’ Parkinson. Mijn huisarts waarschuwde mij en hij had gelijk; het is verdorie niet gemakkelijk. Ik heb het direct verteld in mijn naaste omgeving met als resultaat: veel, heel veel begrip m.u.v. enkelen die er niet mee kunnen omgaan. Let wel, ik neem het ze niet kwalijk, maar het deed wel een beetje pijn.
  Ik raad aan open te zijn over je ziekte waarbij je heus niet iedereen alle details hoeft te vertellen.

Geef een reactie

Your email will not be published. Name and Email fields are required.