Ik mag toch ook wel eens lekker sippen?!

Dit is het eerste artikel in onze nieuwe serie: ‘De meest gestelde vragen rond het omgaan met parkinson’. Vooralsnog hebben we 9 veelgestelde vragen.

Vraag 1 van 9:

Dat gedoe met positief denken altijd! Ik mag toch ook wel eens lekker sippen?

Dat is een vraag die we (in verschillende bewoordingen) al vaak hebben gekregen. Mensen die ergens hebben gelezen dat positief denken beter voor je is, hebben daar soms weerstand tegen. Alleen al omdat het weer een nieuwe reden kan zijn om je schuldig te voelen (als het niet lukt om altijd positief te zijn).

Die ene vraag roept een paar aanvullende vragen op:

 1. Wat is er zo lekker aan sippen?
 2. Wat is er zo goed aan positief denken?
 3. Is ALTIJD positief denken wel mogelijk?

Om te beginnen het antwoord op vraag 3: ‘Nee, ALTIJD positief denken is ONMOGELIJK.’ Hoewel je je eigen gemoedstoestand op heel veel manieren kunt beïnvloeden, is het voor niemand haalbaar om altijd maar vrolijk, optimistisch, positief etc. te zijn.

En het korte antwoord op zowel vraag 1 als 2 is : ‘Een heleboel’.

Waarom doen mensen wat ze doen?

Het lange antwoord op de vragen 2 en 3 vereist enige toelichting rond het antwoord op de vraag: ‘Waarom doen mensen wat ze doen?’. Het antwoord op die vraag is: ‘Mensen doen alleen iets als ze daarmee iets negatiefs omzeilen of als ze er iets positiefs mee bereiken.’

In een plaatje ziet dat er ongeveer als volgt uit (je beweegt je weg van ellende òf naar iets leuks toe):
weg van en naartoeWanneer je iets doet dat niet zo goed voor je is, zou je je eens af kunnen vragen: ‘Wat omzeil of bereik ik hiermee?’

Wat ik omzeil en bereik met positief denken

Als ik mezelf als voorbeeld neem, dan OMZEIL ik met positief denken dat ik alleen aan mijn probleem denk, me slachtoffer voel, daar een slecht humeur van krijg en niks constructiefs doe (en daar nog chagrijniger door word).

En ik BEREIK met positief denken dat ik me richt op oplossingen, een beter humeur krijg en de kans veel groter is dat ik daadwerkelijk tot actie over ga zodat mijn situatie echt verbetert.

Wat ik omzeil en bereik met sippen?

In het geval van sippen, OMZEIL ik dat ik nu in actie moet komen, iets doe wat ik misschien nog nooit gedaan heb (wat zou kunnen mislukken), waardoor ik dus ook omzeil dat ik een teleurstelling oploop.

En ik BEREIK met sippen dat ik mezelf even heel zielig vind, daardoor medeleven, hulp en zorg van anderen krijg. En, daar ben ik heel eerlijk in, dat is af en toe heel erg lekker!

Het verschil dat het verschil maakt

Het verschil is dat positief denken mijn humeur verbetert en me aanzet tot het vinden en uitvoeren van oplossingen, terwijl sippen misschien eventjes heel lekker is, maar me uiteindelijk geen steek verder helpt!

Dus hoe kan ik er dan wel mee omgaan?

Wat ik doe, is mezelf soms even toestaan te sippen, maar er wel een grens aan stellen (bijvoorbeeld: ‘morgenochtend om 9.00 uur ga ik positief aan de slag om oplossingen te vinden!’).

Een simpel stappenplan voor als je de neiging tot sippen hebt, zou dus het volgende kunnen zijn:

 1. Spreek met jezelf af hoe lang je ‘mag’ sippen.
 2. Vraag je af wat sippen je oplevert (en of dat je werkelijk helpt).
 3. Bedenk concrete oplossingen die je zelf in de hand hebt.
 4. Ga aan de slag!

Laat me hieronder in de comment box weten hoe dit voor je uitpakt. En als het nog even niet zo makkelijk is om dit toe te passen, stel dan ook gerust vragen.

Met hartelijke groet,

Koen Lucas, Gezondheidscoach

9 thoughts on “Ik mag toch ook wel eens lekker sippen?!

 1. marcellebarion@gmai

  oktober 28, 2015 at 12:24am

  Wat een heerlijke, verfrissende wijze om het sippen dat de meesten van ons wel eens doen te bekijken! Wat een opluchting te horen dat dat ook gewoon mag. En hoe praktisch om de voor – en nadelen van positief denken en sippen op een rijtje te zetten. Daar moet de hardnekkigste sipper toch door overstag gaan!

  • klucas

   oktober 28, 2015 at 7:48am

   Hoi Marcelle, dankjewel voor je enthousiaste reactie! En inderdaad: je zou denken dat sippers nu overstag gaan…

 2. Herman

  oktober 28, 2015 at 8:36am

  Het sippen geeft aan hoe de dag begint.. Medicijnen zijn uitgewerkt. Nieuwe dosis medicijnen, het duurt exact een half uur.. Een half uur van vrijwel vastzitten tot ik kan de hele wereld aan. Het artikel geeft aan dat je een spannend leven hebt waar jezelf de impuls aan moet geven.
  Dus ik ga vandaag weer lekker schilderen, ik heb geen haast. Als het schilderij klaar is komt het op kantoor te hangen. Het kantoor van mijn vrouw. Het weerbericht is heel positief zon. Dus ik ga de komende dagen ook fotograferen, heerlijk

  • klucas

   oktober 28, 2015 at 7:59pm

   Hoi Herman, een vast sip-momentje op de dag, ingegeven door de situatie … prima volgens mij!
   Groeten,
   Koen

 3. Hans

  oktober 28, 2015 at 2:18pm

  Het is goed en fijn te lezen dat even sippen mag ,heb op het ogenblik daar nog weinig last van ,ben dan ook nog druk bezig,2x. Inde week sporten bij fysiotherapeut en 4x inde week naar de logopedie,beiden nemen ook deel aan het Parkinsonnet .

  • klucas

   oktober 28, 2015 at 7:58pm

   Altijd een goed idee Hans (actief blijven). Helpt volgens mij preventief tegen sippen!
   Groeten,
   Koen

 4. Kees van Straalen

  oktober 29, 2015 at 1:01am

  Good days, bad days! No matter what, gewoon doorgaan. Maak goede afspraken met je zelf en hou je er aan. Blijf aktief, het geeft niet hoe! Ik beheer twee totaal verschillende groepen op FB en dat houdt me goed bezig en ik heb dus geen tijd om aan mijn situatie te denken! Carpe Diem!

  • klucas

   oktober 29, 2015 at 8:01am

   Hallo Kees, dat klinkt goed! En misschien is het af en toe ook nuttig om wel met je ‘situatie’ bezig te zijn? 😉 Hartelijke groet, Koen

Geef een reactie

Your email will not be published. Name and Email fields are required.