martine

Martine: “Ik stop met Parkinson-medicijnen!”

Symptoombestrijding

Medicijnen voor Parkinson bestrijden symptomen, maar bieden geen uitzicht op genezing. Bovendien hebben ze hele nare bijwerkingen, zoals overbeweeglijkheid, koop- , gok- en andere verslavingen.
Is het dan een wonder dat veel mensen zich afvragen of ze niet beter af zouden zijn zònder?

Martine de Groot-Verburg

Het onderstaande is een weergave van het interview met Martine de Groot-Verburg, die inmiddels volledig vrij is van haar medicijnen en daar heel blij mee is. Belangrijke vragen komen aan de orde, zoals:
• Hoe ben je precies gestopt?
• Wat doe je nu om je symptomen te verminderen? en
• Hoe reageerde de neuroloog?

Hoe kwam je op het idee om te stoppen?

Maar eerst hoe het idee om te stoppen ontstond:
Martine kreeg twee en een half jaar geleden de diagnose Parkinson. Ze had moeilijkheden op haar werk, was vaak geïrriteerd en zonder duidelijke aanleiding boos. Achteraf waren enkele typische symptomen al aanwezig: stijf, traag, pijn, problemen met plannen en cognitieve knelpunten.

In eerste instantie ontkende ze alles wat ermee te maken had, maar langzaam aan draaide dat om: ‘Wat is hier nu precies aan de hand?’
Ze zegt achteraf: “Ik heb een tijd puur op mijn ratio geleefd, probeerde alles te analyseren. Heb gebeld met de Parkinson-Vereniging, mijn voeding en gedrag veranderd met de hulp van een coach, een half jaar gesport met een personal trainer en ben begonnen met nordic walking.”
Op aanraden van psychiater Odyle van den Heuvel (die een blog schrijft op de site van de Parkinsonvereniging) schakelde ze van Ropinirol over naar Sinemet en dat scheelde al heel wat.

Yoga, prikkels vermijden en communiceren met je naasten

Maar ze hield het gevoel dat de oplossing van binnenuit moest komen en niet van buitenaf (d.w.z. medicijnen). Wat haar enorm heeft geholpen is yoga, waar ze nu drie keer per week naartoe gaat. “Dat brengt me terug naar mezelf, geeft rust en daarmee los ik oude mentale trauma’s op”.

Maar ze doet nog veel meer: Ze kijkt nauwelijks TV, leest soms een krant en sluit zo alle (negatieve) prikkels uit, wat nog meer rust en focus op haar eigen proces en behoeften geeft.
Ze is thuis, met man en dochter (15) om de tafel gaan zitten. Heeft uitgelegd wat Parkinson met haar doet en waarom sommige dingen gewoonweg moeten gaan zoals zij ze wil. En ze is steeds beter in staat om problemen bij anderen te laten, niet overal verantwoordelijkheid voor te nemen en in actie te schieten als een ander ergens mee zit.

Ze slikte 3 doses Sinemet per dag, en heeft dat afgebouwd via 2 en 1 per dag naar nul. De neuroloog steunde haar. Hij was het ermee eens dat ze overging op Sinemet, maar ook om dat zo lang mogelijk uit te stellen. Toen bleek dat dit middel haar eigenlijk niet zoveel opleverde, en ze vaststelde dat ze er niet gelukkig van werd, bedacht ze dat ze ook wel zonder kon. En dat leverde een bevrijdend gevoel op.

Geblokkeerde emoties oplossen

Martine ging zich steeds beter voelen. De yogalessen zorgden voor het losmaken van geblokkeerde emoties, wat leidde tot huil- en lachbuien. Met allerlei visualisaties werd oud zeer opgeruimd en dat bracht rust. De storm in haar hoofd, met harde wind, duisternis en druk veranderde in blauwe luchten.

En het helpt haar om meer in het heden te leven; de ellende uit het verleden is verwerkt en het heeft geen zin je met eventuele toekomstige ellende bezig te houden waarvan je toch niet weet of die überhaupt komt. Ze leeft meer vanuit haar hart dan, zoals in het begin, vanuit de ratio en dat levert een andere wijsheid op die voor haar veel bruikbaarder is. Dat gevoel vertelt haar wat werkt en wat niet, wat goed is in haar specifieke situatie en wat niet.

De formule: gezond eten, bewegen en oud zeer opruimen

Is er een formule? Zo ja, dan omvat die, naast gezond eten (veel groenten), veel water drinken (en weinig alcohol), veel bewegen ook de al genoemde zaken zoals het opruimen van oud zeer en het opnieuw stellen van prioriteiten.

Heeft ze nu opeens nergens meer last van? Nee, er zijn soms nog wel fysieke symptomen, maar daar zijn vaak trucjes voor te vinden. Als voorbeeld noemt ze dat bij het lopen één arm niet altijd goed meebeweegt. Dat lost ze dan op met een Pilates-houding, een manier om haar houding te verbeteren, waardoor natuurlijk en vloeiend bewegen veel makkelijker wordt.
Kortom: de symptomen zijn niet weg, maar ze heeft andere manieren gevonden om ermee om te gaan.

En wat als, in de toekomst….?

En wat als er in de toekomst toch nieuwe symptomen bijkomen, of als bestaande symptomen erger worden? Martine: “Dan zal ik er misschien toch aan moeten geloven om weer Sinemet te nemen, maar wel heel minimaal en alleen als het echt niet anders gaat.”

Niet meer bang

Op de vraag wat de belangrijkste verandering is, zegt ze: “Ik ben niet meer bang. Ik heb nu zoveel uitdagingen overwonnen dat ik geen angst meer heb voor wat er allemaal nog kan gebeuren. Wat dat ook is, dat kan ik ook wel aan.”

Een prachtig en inspirerend verhaal!

Met hartelijke groet,

Koen Lucas, Parkinsoncoach en -trainer

koen@omgaanmetdeziektevanparkinson.nl

7 thoughts on “Martine: “Ik stop met Parkinson-medicijnen!”

 1. Trees

  mei 3, 2017 at 9:44am

  Voor Martine is het misschien wel goed om te stoppen met Sinemet maar vind het toch een verkeerde voorlichting Mijn man heeft ook parkison maar kan beslit niet zonder Want als we het een keer vergeten door omstandigheden kan hij haast niet bewegen
  Dus het is zeker niet voor andere patiënten gr.Trees

 2. Dekker

  mei 13, 2017 at 5:12pm

  Beste Martine,

  Goed om dit bericht te lezen.
  Ik heb reeds 5j Parkinson en heb nog geen medicatie genomen. Neem wel voedingssupplementen, doe 2u per dag kiné, positief denkend , aanvaarding van de ziekte, leer te leven met de symptomen.
  Geboorte 23/ 11/ 1951
  Hartelijke groeten,
  Jennydekker51@hotmail.com

  • Mariska

   november 27, 2017 at 9:33am

   Beste Janneke,

   I ben erg benieuwd welke supplementen je neemt?

   Hartelijke groet

   Mariska

 3. Martine

  juli 22, 2018 at 3:37pm

  Inmiddels 16 maanden zonder medicatie. Ik merk soms wel stemmingswisselingen dus ervaar zeker een gebrek aan dopamine maar de vrijheid die ik nu ervaar is mij nog steeds heilig. Gisteren voelde ik spierspanning van binnen en heb een paar druppels THC-olie genomen en na 15 minuutjes voelde ik meer ontspanning. Wel moet ik dagelijks een uurtje op bed liggen en mijn energie goed verdelen. De manueel therapeut zorgt voor klachtenvermindering alsmede thaise massage. Let erg goed op gezonde voediing en beweging, yoga is nog steeds superbelangrijk om stijfheid en krampen tegen te gaan. Mijn lopen is wel minder goed maar met de juiste schoenen en mind-set is het heel acceptabel. Groet Martine

 4. Annalies Jonkhof

  juni 24, 2019 at 5:13pm

  Hallo,
  Ben sinds maart 2017 gediagnosticeerd met Parkinson. Gebruik geen medicijnen. Wil dit ook niet.. Ik voel me gesteund door de ervaring van Martine. Hoop dat ik zolang mogelijk zonder kan, maar heb het gevoel dat de neuroloog en parkinson verpleegkundige dit als enige juiste oplossing zien. Beetje frustrerend. Zou liever zien dat er vanuit de reguliere zorg meer steun en stimulans kwam in de vorm van yogales en bv sport onder begeleiding… En dan vergoed door de zorgverzekering… Mensen met bv overgewicht worden gestimuleerd om naar de sportschool te gaan en dit wordt vergoed.. Wat ik goed vind hoor! Maar parkinson patiënten hebben dit misschien net zo goed nodig en kunnen toe met minder medicijnen of zelfs zonder…
  Ben benieuwd of er meer mensen er ook zo over denken.
  Vr gr annalies

 5. Janneke Van der veer

  juli 20, 2019 at 10:54pm

  hallo
  het blijf moeilijk want ik denk ook vaak dat de medicijnen me aardig tegenwerken.
  ik slik levadopa en heb vaak angst aamvallen
  in de bijsluiter sta dat het door de levadopa kan komen
  het gekke is dat 1 uur na de aanval ik levadopa moet nemen, en word ik weer rustig
  na weer een uur voel ik me dood ziek
  daarna begim de aanval weer
  zo ga het heel de dag door soms ook in de nacht
  ik ga zeker met de neuroloog spreken .
  het liefs zou ik die pillen zo in de kliko gooien
  volgens de neuroloog sta de parkinson al meer dan een jaar stil
  maar lig ik wel dagelijks ziek op bed
  janneke vd veer

Geef een reactie

Your email will not be published. Name and Email fields are required.