reis

Heb jij een handige Parkinson-metafoor?

Met veel herkenning las ik het artikel over een psychologisch onderzoek naar twee verschillende metaforen die kankerpatiënten rond hun ziekte hebben.

Wat is een ziekte-metafoor?

Ho even, Koen! Waar gaat dit over? Nou, hierover:
Mensen denken (bewust en onbewust) in metaforen, bijvoorbeeld:
• Verliefd worden: ‘Alsof ik door de bliksem getroffen werd’
• Schrikken: ‘Ik stond als aan de grond genageld’
• Van de trap gevallen: ‘Ik voel me alsof ik door een trein ben overreden’
• Enzovoort
Een metafoor is dus een vergelijking: iets voelt aan als iets anders, iets waar iedereen zich een voorstelling bij kan maken. Metaforen zijn manieren om iets ingewikkelds snel en simpel uit te leggen. Maar een metafoor is ook echt heel gedetailleerd de beleving die je erbij hebt! Veel gedetailleerder dan je nu misschien denkt zelfs.

Iemand met Parkinson heeft ook een bepaalde metafoor bij die aandoening. Toen we dat vorig jaar in de online coachgroep (zie Minder Parkinson, Meer Leven) onderzochten, kwamen er hele verschillende metaforen naar boven. Inderdaad ook die van een ‘reis’ of een ‘strijd’, maar bijvoorbeeld ook een ‘enge stalker’, een ‘kapotte auto’.
Overigens: partners van mensen met Parkinson hebben ook een metafoor rond de aandoening van de ander!

Handige en minder handige metaforen

En de ene reismetafoor (een wandeling over ijzige bergpaadjes) is de andere niet (‘ik loop door een donker bos met kuilen, laaghangende takken en braamstruiken’). Het heel precies onderzoeken van ieders persoonlijke metafoor leverde een berg (hé, een metafoor) inzicht en nieuwe kansen op voor alle betrokkenen.
Het interessante is dat een onbewust gekozen metafoor de manier waarop je ergens over denkt verregaand beïnvloedt. Als je een bepaalde metafoor ‘kiest’, bepaalt die vervolgens hoe je ermee omgaat!

Even terug naar het artikel dat ik las, waarin het effect van twee veel voorkomende ziekte-metaforen wordt onderzocht:
Daaruit komt naar voren dat mensen die hun ziekte zien als ‘strijd’ een grote kans hebben om zich schuldig te voelen zolang ze niet genezen (als ze de strijd niet winnen). Want dan heb je kennelijk niet goed genoeg je best gedaan, is de redenatie. (Wat het met die mensen doet als de ziekte erger wordt, laat zich raden).
Mensen die hun ziekte zien als ‘reis’, blijken vaker in staat zijn om de realiteit van de ziekte te accepteren, er vrede mee te hebben (weer een metafoor!) en er gezond mee om te gaan. Het moet alleen al veel stress schelen!

Wil je jouw metafoor onderzoeken?

Wil je gratis met mij je persoonlijke Parkinson-metafoor onderzoeken en nieuwe, hoopgevende manieren ontdekken om met de uitdagingen rond Parkinson om te gaan?
Klik dan hier voor een vrijblijvende afspraak voor een gesprek.

 

Geef een reactie

Your email will not be published. Name and Email fields are required.