Tip 8 van 10. Blijf Leuke Dingen Doen, Hoe Mensen Ook Reageren

Dia8

Het belang van lol in je leven

Wat is je doel in het leven? Voor de meeste mensen is dat, bewust of onbewust, zoveel mogelijk plezier hebben. Een chronische ziekte als Parkinson maakt dat voor de meeste mensen niet eenvoudiger. En dat is begrijpelijk, want ze hebben last van nare gevoelens, nare symptomen en nare reacties.

Helemaal lastig wordt het wanneer de angst voor al die nare zaken je ervan weerhoudt om erop uit te gaan en leuke dingen te doen. Want wat is het leven waard, als er niks leuks meer valt te beleven en je zelfs de haalbare lolletjes aan je voorbij laat gaan?

Heb je last van vervelende reacties van anderen?

Het is niet altijd makkelijk om je onder de mensen te begeven als die onhandig en zonder veel begrip reageren op je zichtbare symptomen. Maar stel jezelf eens de vraag:
‘Heb ik last van de reactie van anderen of van mijn eigen reactie op dat gedrag van die ander?’

Lastige vraag, niet?

Wat ermee bedoeld wordt, is dat er tussen een gebeurtenis en een (rot-) gevoel een denkproces zit, dat er ongeveer als volgt uit ziet (het 4G-model):
G1, Gebeurtenis, bv. Iemand ziet je bewegen en zegt: “Meneer, u lijkt wel dronken.”
G2, Gedachte, bv. “Shit, ze hebben last van me en vinden me een vieze dronkaard.”
G3, Gevoel, bv. Schaamte
G4, Gedrag, bv. Een besluit: ‘Ik ga niet meer zonder noodzaak naar buiten.’

Dat kan ook anders!

Merk op dat G2 een interpretatie is, een conclusie die je zelf trekt. Die komt weliswaar automatisch, maar dat maakt ‘m nog niet geldig of waar! Je kunt je eigen interpretatie kiezen.

En vanaf nu kun je dit denkproces herkennen en veranderen, bijvoorbeeld:
G1, Gebeurtenis, bv. Iemand ziet je bewegen en zegt: “Meneer, u lijkt wel dronken.”
G2, Gedachte, bv. “Hé, daar heb je weer iemand die Parkinson niet herkent.”
G3, Gevoel, bv. Begrip
G4, Gedrag, bv. Een besluit: ‘Ik leg uit wat er aan de hand is en maak er zelfs een grapje over.’ En ik zeg: ”Nee hoor, ik heb Parkinson, en dat betekent dat ik helemaal geen drank nodig heb om lol te maken.”

Reële en irreële angsten

Reageren op iets dat werkelijk gebeurt (zoals het bovenstaande voorbeeld) is één, maar uitjes vermijden omdat je bang bent dat het niet leuk zal zijn, is nog iets heel anders.
Je kent ongetwijfeld het volgende gedichtje:

Een mens lijdt ’t meest door ’t lijden dat hij vreest, maar dat niet op komt dagen,
Zodat een mens veel meer lijdt dan God hem geeft te dragen.

Is dat iets wat je weleens overkomt? Dat je je zorgen maakt om wat er allemaal zou kunnen gebeuren om achteraf vast te stellen dat het allemaal onnodige zorgen waren? Stop er dan mee door immuun te worden!

Hoe word je immuun voor reacties van anderen?

Dat kun je doen door van jezelf te weten voor wat voor opmerkingen en meningen van anderen je gevoelig bent, en daar van tevoren passende (en bij voorkeur ludieke, niet-beledigende) reacties op te verzinnen!
Zorg ervoor dat je een arsenaal aan voorbereide reacties hebt op alles wat je kan overkomen, want dan ben je werkelijk immuun voor de reacties van anderen. En daarmee ben je opeens vrij om te gaan en staan waar je wilt.

Ik heb eens een verhaal gelezen over een jonge politieman in opleiding, die scheel was. Als iemand probeerde hem daarmee te beledigen, zei hij: “Het is toevallig een hele dure operatie geweest om die speciale ‘politie-ogen’ te laten installeren. Ik kan nu twee mensen tegelijk in de gaten houden!”

Blijf leuke dingen doen!

Uit onderzoek komt naar voren dat maar liefst 40% van de mensen met Parkinson regelmatig depressief is. Dat is mogelijk gedeeltelijk een gevolg van de neurologische veranderingen die een direct gevolg zijn van de aandoening, maar wordt ongetwijfeld ook veroorzaakt door reële en irreële angsten en zorgen.
Voor de ‘zorgen’-kant heb je nu een oplossing. Gebruik ‘m, blijf genieten van dingen die het leven de moeite waard maken en laat me (hieronder in de comment-box) weten hoe dat bevalt.

Met hartelijke groet,
Koen Lucas, Gezondheidscoach

3 thoughts on “Tip 8 van 10. Blijf Leuke Dingen Doen, Hoe Mensen Ook Reageren

 1. ineke

  september 9, 2015 at 7:34pm

  ik heb maling aan iedereen, doe soms zelfs provocerend alsof ik wil zeggen: “kom maar met je opmerking, ik dien je wel van repliek”. Liever dat dan het gefluister achter de handen

  • klucas

   september 9, 2015 at 7:48pm

   Mmm, misschien niet geschikt voor iedereen, maar wel een mooie ‘fitghting spirit’!
   Koen

Geef een reactie

Your email will not be published. Name and Email fields are required.